Marilyn Manson’s aquarellen te zien in Groninger museum

Aquarellen

In het Groninger Museum is van 12 januari 2014 tot en met 11 mei 2014 een expositie te bewonderen van de Amerikaanse shockrocker en kunstenaar Marilyn Manson. Onder de naam Masquerade zijn enkele tientallen van zijn aquarellen te bewonderen. Mansons stijl kenmerkt zich, net als zijn muziek, in de grilligheid en ruwheid van de gebruikte vormen. De harde en beklemmende beelden die hij de kijker opdringt, staan in schril contrast met de het zachte, waterige aquarel en de subtiele lijnvoering. De lichamen die Manson schildert, tonen een verwrongen en pijnlijk wereldbeeld. Voor de kenners van zijn muziek ongetwijfeld een herkenbaar thema. De expositie is de eerste in een reeks waarbij het Groninger Museum samenwerkt met het Eurosonic Noorderslag festival. Latere namen in deze expositiereeks volgen nog.

Manson de kunstenaar

Wanneer Marilyn Manson spreekt over kunst, komt naar voren hij geen muzikant is die daarnaast toevallig wat schildert. Hij beschouwt zichzelf, het door hem gecreëerde alter ego, zijn optreden als artiest én zijn werk als kunstenaar, als één onlosmakelijk geheel.

“Het schilderen is geen hobby, maar een gelijkwaardig product van zijn artistieke creativiteit”

Marilyn Manson is een samenstelling uit de namen van actrice Marilyn Monroe en massamoordenaar Charles Manson. Manson werd op 5 januari 1969 geboren als Brian Hugh Warner in Canton, Ohio, USA. In de jaren negentig was zijn androgyne verschijning en expliciete gedrag goed voor een hoop commotie in de Verenigde Staten. Met zijn provocerende en obscene houding lijkt hij een statement te willen maken naar de, in zijn ogen, te preutse en ingedutte Amerikaanse middenklasse.

 

Reacties zijn gesloten.