Fryska musea

Niet alleen de Randstad heeft mooie musea. Ook de provincie heeft een aantal musea die zeker de moeite waard zijn te bezoeken. In het noorden is natuurlijk het Groninger Museum het bekendst. Het indrukwekkende gebouw in de binnenstad torent als een paleis uit boven de huizen en nodigt uit om in rond te dwalen. Maar ook Friesland heeft mooie musea die een omweg waard zijn.

Fries Museum_corpvrijstaandlogo_Wgray3.jpgIn de Friese hoofdstad is bijvoorbeeld het keramiekmuseum Princessehof. Keramiekverzamelaar Nanne Ottema mocht in 1917 in het voormalige stadspaleis van prinses Maria Louise van Hessen-Kassel zijn verzameling keramiek tentoonstellen. Dit groeide door de jaren heen uit tot het huidige keramiekmuseum. Momenteel bezit de Princessehof ruim 35.000 stukken. Met name Aziatische, Europese en moderne keramiek zijn ruim vertegenwoordigd. Hier kun je bijvoorbeeld de grootste collectie Chinees porselein in Nederland zien. Tot oktober is in dit kader een tentoonstelling ingericht over Ming porselein: het Mysterie van Ming. Waarom is juist dit porselein zo bijzonder en zo waardevol?

In Franeker, iets noordelijker gelegen, is ‘s werelds oudste werkende planetarium te bezoeken. Eise Eisinga bouwde zijn planetarium in de zestiende. Het gebouw, een rijksmonument, staat op de lijst van het UNESCO-werelderfgoed. Bij binnenkomst In de Planetariumkamer krijgt de bezoeker eerst een korte uitleg over wat er te zien valt. Hier is ook het grote raderwerk van Eisinga’s oude planetarium te zien. Verder zijn er onder andere oude astronomische instrumenten te bewonderen.

In Sneek kun je de Friese scheepvaarthistorie beleven. Het Fries Scheepvaartmuseum laat de Friese traditie van water en varen in al haar aspecten zien. Er zijn scheepsmodellen, schilderijen en scheepsonderdelen te zien. Ook wordt de Friese geschiedenis vanaf de zestiende eeuw, waar Friezen op VOC-schepen naar Scandinavië voeren, verteld. Verder komen de kustvaart en de binnenvaart uitgebreid aan de orde.

Museum Belvédère in Heerenveen is hét museum voor hedendaagse kunst in Friesland. Het museum bevindt zich in een bijzonder gebouw. Het is maar liefst 104 meter lang en dertien meter breed. Door zijn opmerkelijke ontwerp werd het in 2006 de BNA Gebouw van het jaar 2006. Het museum werd geopend in 2004 door koningin Beatrix en is het levenswerk van Thom Mercuur. Hij droomde van een museum als ‘kijkdoos’ voor kunst. Van het proces van totstandkoming van het museum is een documentaire gemaakt onder de naam De droom van Thom Mercuur. Er zijn vooral werken van Friese kunstenaars te zien, waaronder Jan Mankes, Willem van Althuis en Sjoerd de Vries. Bijzonder is dat deze werken verder bijna niet te zien zijn in musea.

Wie kinderen heeft, gaat naar het Natuurmuseum Fryslân. Gevestigd in het oude burgerweeshuis van de Friese hoofdstad kun je hier op interactieve manier kennismaken met de natuur. Loop vanaf de begane grond naar beneden en waan je op de bodem van een boerensloot. Zie zwemmende eenden en zwanen, jagende snoeken en zelfs afval, ooit door mensen in de sloot gegooid. Op de bovenverdieping hangt een reusachtig skelet van een aangespoelde potvis. Leuk voor kinderen is verder ook de interactieve wijze waarop de collectie gepresenteerd wordt. En in de vakanties is meestal ook een speciale tentoonstelling in de binnentuin. Afgelopen voorjaar was er Waddententoonstelling. Kinderen konden in een speciale aangelegde ‘zandbak’ wadlopen.

 

Reacties zijn gesloten.