Beeldende kunst in Nederland

Dit jaar, 2013, is het jubeljaar voor de Nederlandse kunst. Een aantal van de topmusea van ons land opent dit jaar weer zijn deuren nadat ze soms voor jaren gesloten zijn geweest wegens renovatie. Het bekendst natuurlijk is het paradepaardje van de Nederlandse musea: het Rijksmuseum. Onlangs weer heropend na een verbouwing van maar liefst tien jaar. Hier vind je een prachtig overzicht van beeldende kunst in Nederland door de eeuwen heen. Wat te denken van de meesterwerken van de zeventiende eeuw: Rembrandts Nachtwacht, Het Melkmeisje van Vermeer en het joodse Bruidje van Rembrandt. Stuk voor stuk hoogtepunten uit de Gouden Eeuw. Samen met een selectie van kunstvoorwerpen die voorheen op een aparte afdeling te vinden waren, geven ze een mooi historisch inzicht per eeuw.

1284039611

Voor wie meer van moderne kunst houdt, is er het Stedelijk Museum in Amsterdam. Het Stedelijk is ook dit jaar heropend, nadat het een spectaculaire verbouwing heeft ondergaan. Aan het oude, originele gebouw is een hypermoderne uitbouw geplaatst. Dit witte, vierkante bouwwerk wordt in de volksmond dan ook wel ‘de badkuip’ genoemd. Het Stedelijk herbergt fantastisch werk van onder meer Appel en Chagall.

Iedereen weet, er gaat niets boven Groningen. Hier vind je het Groninger Museum. Het bijzondere, door Mendini ontworpen gebouw heeft naast een vaste collectie veel wisselende tentoonstellingen. De collectie en de tentoonstellingen van het Groninger Museum zijn de reis vaak al de moeite waard. Maar rondlopen in het bijzondere gebouw is ook al een belevenis op zich. Vorig jaar waren er tentoonstellingen over Russische meesters en Scandinavische kunst te zien. En in oktober van dit jaar staat een overzichtstentoonstelling van de Spaanse ontwerper Jaime Hayon gepland. Zijn werk bestaat uit keramiek, autonome kunst en meubels. Hij wordt gezien als één van de meest invloedrijke ontwerpers van dit moment.

In het uiterste zuiden van ons land is in Maastricht het Bonnefantenmuseum te vinden. Ook hier zijn vaak bijzondere tentoonstellingen. Maar ook hier is de vaste collectie ook de moeite waard. Deze bestaat onder meer uit werken van hedendaagse kunstenaars als Michael Krebber, Luc Tuymans en Imi Knoebel. Ook is er een uitgebreide collectie oude kunst met prachtige middeleeuwse sculpturen en Italiaanse schilderkunst. In het kader van het Nederland-Ruslandjaar 2013 zijn er in verschillende Nederlandse musea dit jaar tentoonstellingen over Russische kunst te zien. In Maastricht wordt in dit kader De Grote Verandering: Revoluties in de Russische schilderkunst ingericht. En als je uitgekeken bent in het museum, is er natuurlijk de stad met zijn heerlijke terrasjes en Bourgondische sfeer!

De musea hierboven zijn slechts een greep uit het aanbod aan beeldende kunst in Nederland. Niet voor niets trekken onze musea miljoenen toeristen vanuit de hele wereld.

 

Reacties zijn gesloten.