Ateliers in Friesland

Naast musea is een bezoek aan een galerie of een atelier een prima mogelijkheid om kunst te kijken. Zo kun je op een kleinschalige wijze kennis maken met het werk van een kunstenaar. Vaak is hij of zij ook zelf aanwezig, waardoor je van alles aan de weet kunt komen zijn of haar werk. De kunstenaars vinden het vaak erg leuk om je deelgenoot te maken van de motieven en achterliggende ideeën van hun werk. In Friesland kun je wat dit betreft ook uitstekend terecht. De provincie kent vele kleine en grote ateliers en galeries die het bezoeken meer dan waard zijn.

Afbeelding-1

Het Grafisch Atelier Friesland is bijvoorbeeld zo’n plek waar je kunst in al haar facetten kunt beleven. In het in Leeuwarden gelegen Grafisch Atelier is een open werkplaats voor beeldend kunstenaars. Ook kunnen studenten van kunstvakopleidingen hier terecht. Zij kunnen vrij gebruik maken van de ruimtes en materialen. Daarnaast kunnen ook middelbare scholieren hier cursussen volgen. Regelmatig worden er exposities georganiseerd die toegankelijk zijn voor een breed publiek. Zo is er recentelijk een miniprent Biënnale gehouden. Hier werden ook de prijzen voor jong grafisch talent uitgereikt.

In de rest van de provincie zijn tal van kleine en grote ateliers te vinden. Heel vaak zijn ze open voor bezoekers en heten de kunstenaars je van harte welkom om hun werk te komen bekijken. Handig is even na te gaan of het betreffende atelier open is voor je op pad gaat. Soms werken kunstenaars ook gezamenlijk aan het toegankelijk maken van hun werk. Zo is er in het Lauwersland jaarlijks een Kunst aan Huis Atelierroute. De route is in totaal 198 kilometer lang en begon dit jaar in Veenwouden, waar een overzichtstentoonstelling van alle kunstenaars te zien was. Er zijn onderweg allerlei kunstvormen te bezichtigen: van beeldende kunst, glaskunst tot keramiek.

 

Reacties zijn gesloten.